•Nieuwe verkeerslichten vragen nodige aandacht•Speelfabriek vervangt speelplein en grabbelpas•Laat je testen op baarmoederhalskanker•Enthousiaste energiemeesters gezocht•Betalende ticketverkoop BK wielrennen gestart•...

Nieuwe verkeerslichten vragen nodige aandacht
De werken aan de minderhinderkruispunten in Geel zitten in hun laatste fase. De meeste rotondes zullen dan weldra vervangen zijn door kruispunten met verkeerslichten. Om het verkeer vlot te laten doorstromen, maken deze verkeerslichten een onderscheid tussen verkeer dat rechtdoor wil rijden en verkeer dat wil afslaan. Het gaat om een conflictvrije lichtenregeling, die ervoor zorgt dat verschillende, met elkaar conflicterende verkeersbewegingen niet tegelijk groen licht krijgen. Dit systeem heeft al op heel wat plaatsen in Vlaanderen zijn nut bewezen, maar is voor heel wat bestuurders toch even wennen. Extra oplettendheid is daarom aangewezen.

De rotondes op de minderhinderkruispunten worden omgebouwd tot lichtengeregelde kruispunten om op die manier de verkeerscapaciteit van dat kruispunt te verhogen. De rotondes die vervangen worden waren immers te klein om al dat bijkomend verkeer te slikken. Er kunnen geen twee rijstroken worden ingericht op de rotonde, en meer nog, de veiligheid van de vele fietsers op deze rotondes zou niet meer voldoende kunnen gegarandeerd worden. Verkeerslichten kunnen de verkeersstromen meer sturen, door een aangepaste lichtencyclus. Fietsers kunnen dan binnen binnen de lichten-regeling oversteken.


 
Speelfabriek vervangt speelplein en grabbelpas
De Geelse jeugdwerking pakt dit jaar uit met een nieuw concept. Geen Grabbelpas of Speelplein meer maar ‘De Speelfabriek’. Alle kinderen van 4 t.e.m. 12 jaar worden van 9 juli tot 17 augustus verwacht voor een actief programma. Elke week staat in het teken van een thema en op vrijdag wordt een daguitstap gemaakt. Voor de start van de vakantie koop je voor elk kind dat wil deelnemen een pasje van 3 euro. Deelnemen aan de verschillende activiteiten kan per halve of volledige dag (behalve voor kleuters, zij kunnen enkel in de namiddag deelnemen). Vanaf 8u en tijdens de middag is opvang voorzien. Op vrijdag 17 augustus wordt de zomerwerking afgesloten met een groot eindfeest. Meer info over de zomerwerking vind je in de zomerbrochure die in mei via de scholen wordt verdeeld.
 
 
Laat je testen op baarmoederhalskanker
 
In de loop van april ontvangen heel wat Geelse vrouwen tussen 25 en 65 jaar een brief met de vraag een uitstrijkje te laten nemen ter preventie van baarmoederhalskanker. Is je laatste uitstrijkje langer dan 3 jaar geleden genomen of heb je nooit eerder een uitstrijkje laten nemen, dan krijg je in april een brief van het stadsbestuur in de bus. Neem het gele formulier mee naar je huisarts of gynaecoloog en laat een uitstrijkje maken.
 
In Vlaanderen sterven jaarlijks 3,8 vrouwen per 100 000 aan baarmoederhalskanker. Dit lijkt niet veel, maar deze sterfte is te vermijden. Baarmoederhalskanker kan voorkomen worden. Als deze in de voorstadia opgespoord kan worden, is de kans op genezing 100%. Daarom organiseert de Vlaamse overheid in samenwerking met de provincie een bevolkingsonderzoek. Alle vrouwen van 25 tot en met 64 jaar worden aangemoedigd om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Dit is een eenvoudig onderzoek dat de huisdokter of de gynaecoloog uitvoert. Het onderzoek is niet gratis.
 
Voor de nodige informatie en een antwoord op al je vragen nodigen we jou uit op een infoavond met Gynaecologe dr. Kuyken over baarmoederhalskanker en de preventie ervan. De infoavond gaat door op donderdag 19 april om 20u in zaal Iris van de bibliotheek in Geel.
 
 
Enthousiaste energiemeesters gezocht
Voor de campagne Ecobouwers Basis zoekt Bond Beter Leefmilieu (BBL) enthousiaste energiemeesters. Ben je sociaal en enthousiasmerend, ben je geïnteresseerd in energiebesparing en wil je daar iets mee doen? Dan ben jij de geknipte persoon om energiemeester te worden.
 
Je bent samen met vele andere energiemeesters lokaal contactpersoon voor de openstellers uit je gemeente. In overleg met de gemeente help je mee communicatiemateriaal naar lokale openstellers verspreiden en begeleid je mee een lokale huizentour. Je maakt in je buurt reclame voor de openhuizendagen en bij voorkeur stel je in oktober één of meerdere malen je eigen huis open. Interesse? Schrijf je dan vóór 15 mei 2012 in op www.ecobouwers.be/basis.
 
 
Betalende ticketverkoop BK wielrennen gestart
Naast de gratis tickets voor Gelenaren zijn nu ook de betalende tickets voor het BK wielrennen op 24 juni verkrijgbaar. Tickets in voorverkoop kosten 12 euro en zijn online verkrijgbaar via www.bkgeel.be. Daarnaast kun je tickets kopen aan de onthaalbalie van het stadhuis en bij de dienst toerisme tijdens de openingsuren van deze diensten. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen de wedstrijd gratis bijwonen. Wacht zeker niet tot het laatste ogenblik om tickets te kopen! Op 24 juni kost een toegangsbewijs aan de kassa 15 euro.
 
 
Tentoonstelling François De Vos
Van 9 april tot 5 mei kan je in de bib terecht voor een tentoonstelling over François De Vos. François De Vos heeft schilder- en beeldhouwkunst gevolgd aan de academies van Mol en Herentals. Hij schilderde vroeger vooral figuratief en kleurrijk van portret, model en landschap in olieverf, maar hij maakt de laatste jaren meer non-figuratief werk in acrylverf, zowel in warme kleuren als in grijstinten. François De Vos volgt tegenwoordig een specialisatiejaar fotografie aan de K.H.K. in Geel. De toegang is gratis.
 
 
Werken in de Dokter van de Perrestraat
Naar aanleiding van geluidshinder voert het stadsbestuur gelijktijdig op drie plaatsen in de Dokter van de Perrestraat aanpassingen uit aan de rijweg. Het betreft het verwijderen van klinkerverharding en asfalteren van vluchtheuvels op kruispunten Dokter van de Perrestraat met Kapelstraat/Velodroomstraat en met Katersberg en aanpassingen ter hoogte van de spoorwegovergang. De aannemer start op 10 april. De werken zullen vier dagen in beslag nemen. Gedurende de werken zijn deze drie locaties volledig afgesloten en dient er plaatselijk omgereden te worden. De woningen tussen de Kapelstraat/Velodroomstraat en Katersberg zijn hierdoor enkel nog bereikbaar via de Gasstraat. Het verkeer komende vanuit Ten Aard richting centrum zal worden omgeleidvia de ring - Larumseweg. Door de werken gelijktijdig uit te voeren wil het stadsbestuur de hinder tot een minimum beperken.